Diensten Innoshift B.V.

De energietransitie betekent veel verandering voor de maatschappij. We gaan van het gas af, we gaan elektrisch rijden en we installeren massaal zonnepanelen. Dit betekent dat we ons energiesysteem anders gaan gebruiken dan we de afgelopen 50 jaar hebben gedaan.

Uitdagingen die hierbij komen kijken is hoe we al deze energie in goede banen leiden. Hoe zorgen we ervoor dat ons stroomnet blijft werken, dat de auto’s opgeladen kunnen worden en dat het betaalbaar blijft?

Innoshift B.V. heeft (technische) expertise op de volgende thema’s:

Laadinfrastructuur elektrische auto’s

Het aantal laadpalen in Nederland groeit gestaag. Volgens het klimaatakkoord zullen het er 1.7 miljoen zijn in 2030. Een laadpaal lijkt een simpel apparaat wat gewoon stroom moet leveren aan een auto, maar het is eigenlijk een complete computer met allerlei sensoren en schakelaars. Het is dan ook van cruciaal belang voor het laden van de auto dat al deze (sub)systemen optimaal werken en aangestuurd worden. Hoe ziet zo’n architectuur eruit en hoe kun je het beste laadpalen koppelen aan andere systemen? Op dat soort vragen hebben wij de antwoorden.

Image by andreas160578 from Pixabay

Home Energy Management Systemen (HEMS)

Een belangrijk aspect van onze elektrische toekomst zal zijn het (aan)sturen van energiestromen in ons huis. De (huis)aansluiting heeft immers maar beperkte capaciteit, dus tegelijkertijd elektrisch koken, laden van de auto, warmtepomp aan en een thuisbatterij opladen zal niet gaan. Door het inzetten van slimme techniek is het mogelijk deze apparaten aan te sturen op een dusdanige manier dat ze de energievoorziening in balans houden. Daarnaast zullen in de toekomst de energieprijzen flexibeler worden, wat ook kansen biedt om op de juiste momenten energie te gebruiken om bijvoorbeeld je auto op te laden, de batterij te vullen of je warmtevat op te warmen.

Het koppelen van de apparaten aan een HEMS betekent dat je verschillende protocollen en technieken combineert voor het aansturen van deze apparaten. Denk hierbij aan Modbus TCP/RTU, application programming interface’s, Bosch Home Connect en andere protocollen.

Image by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay

Cyber Security

Een goede cyber security wordt steeds relevanter. Wekelijks komt er een grote hack in het nieuws, waarbij klantgegevens gestolen zijn of complete systemen ontoegankelijk geworden zijn. Laadpalen, maar ook steeds meer andere apparaten met groot vermogen, worden op afstand vanuit een backoffice aangestuurd. Thuislaadpunten kunnen verbonden zijn met een home energy managementsysteem dat weer verbonden is met een centraal systeem.

Een knop om ons hele elektriciteitsnet uit te schakelen? We zijn er een aan het creëren met onveilige op internet aangesloten apparaten met hoog vermogen. Moeten we ons daar zorgen over maken? Hoe meer apparaten met een hoog vermogen (huishoudelijke apparaten) op het net worden aangesloten, hoe meer we ons zorgen moeten maken over de stabiliteit van ons net en de beschikbaarheid van stroom. We moeten zorgen voor goede cyber security voordat miljoenen van die apparaten aan het net worden toegevoegd. Naast technische eisen en requirements moet ook de regelgeving (ten minste) op Europees niveau worden vastgesteld.

In het nieuws: Laadpalen in Brabant en Limburg beste beveiligd

Image by fancycrave1 from Pixabay

Blockchain / Distributed Ledger Technology

Blockchain, of Distributed Ledger Technology, is een techniek voor het opslaan van data in een keten van datablokken, waarbij blokken niet gewijzigd kunnen worden. Doordat iedereen de validiteit controleert, krijg je een betrouwbaar systeem.

Hierdoor kun je naast betalingen ook data uitwisselen op een betrouwbare manier, niemand kan immers de data aanpassen. Het inzetten van blockchain in bijvoorbeeld de laadinfrastructuur biedt nieuwe kansen. Één van de projecten is een concept van het IOTA Charging Station, daarbij werd met een mini Tesla aangetoond, dat een auto met een laadpaal kan communiceren en de betaling zelf (autonoom) kan afhandelen via een blockchain.